Stichting Geluid in Zicht maakt openbare gebouwen toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Dit doen zij met audiomaquettes: maquettes met geluid. Terwijl je met je hand de maquette aanraakt, hoor je door de koptelefoon meer informatie over de plek waar je de maquette aanraakt. Een bijzondere verrijking voor iedere bezoeker.
Zeker mensen met een visuele beperking zijn geholpen met de audiomaquette. Hij helpt hen zich een beeld van het gebouw te vormen en hun weg erdoorheen te vinden. Museum4all stelde aan stichting Geluid in Zicht de vraag in hoeverre audiomaquettes geschikt zouden zijn voor musea. Dat illustreren we graag aan de hand van een bijzonder museum: het Anne Frankhuis in Amsterdam.
Exclusieve rondleiding
Het Anne Frankhuis heeft aandacht voor toegankelijkheid. Zo organiseerden zij in 2013 een avondopenstelling voor mensen met een visuele beperking en dit voorjaar een avond voor mensen met een auditieve beperking. Voor blinden is de rondleidingfolder van het museum beschikbaar in braille.
Medewerkers van stichting Geluid in Zicht namen deel aan de rondleiding speciaal gericht op mensen met een visuele beperking. Dankzij de ervaringen die zij tijdens deze exclusieve rondleiding opdeden, ontdekten zij de meerwaarde van een audiomaquette voor het Anne Frankhuis.
Op het dak
Het Anne Frankhuis is een complex gebouw. Het gebouw is zodanig aangepast dat het de dagelijkse bezoekersstroom van ruim 3000 mensen goed aankan. Om de doorstroom zo vlot mogelijk te laten lopen, lopen alle bezoekers een vaste route. Hiervoor zijn doorgangen gecreëerd die weinig met de oorspronkelijke architectuur van het gebouw te maken hebben. Zo loop je op terugweg een stukje over het dak!
Zelfs iemand die goed ziet vindt het lastig om een beschrijving van het Anne Frankhuis te geven, door die ingewikkelde route. Hierdoor is het, vooral voor een blinde, heel moeilijk om zich een beeld van het gebouw eigen te maken. En dat terwijl het gebouw juist het verhaal van Anne Frank moet weerspiegelen.
Duurzame maquette
Tijdens ons bezoek mochten we een kartonnen maquette van het Anne Frankhuis bevoelen. De constructie van deze maquette is slim bedacht: het is een aan de lange zijden opengewerkte versie van alleen het originele Anne Frankhuis, waarbij je vanaf de zijkant de verschillende verdiepingen met je handen kunt verkennen.
Helaas is een kartonnen maquette niet geschikt om aangeraakt te worden, en was de uitvoering zo klein dat details moeilijk ervaren konden worden. Dit vraagt om een ruim, maar wel te omvatten maquette, uitgevoerd in duurzaam materiaal dat uitnodigt tot aanraken.
Alle talen
De toevoeging van audio aan een maquette van het Anne Frankhuis biedt verschillende mogelijkheden. Een gidsstem helpt de gebruiker bij het verkennen van het gebouw met zijn handen. Dit vergemakkelijkt het lopen van de complexe route.
Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om de audio in een groot aantal talen uit te kunnen voeren. Duizenden toeristen vanuit de hele wereld bezoeken jaarlijks het Anne Frankhuis. Het museum heeft haar informatiemateriaal daarom dan ook in twaalf talen beschikbaar. In de maquette kunnen behalve deze twaalf talen, naar keuze meer talen geïntegreerd worden. Zo kunnen slechtziende, blinde en ook ziende bezoekers vanuit de hele wereld het gebouw ervaren.
In de jaren ’90 is het Anne Frankhuis grootschalig verbouwd, wat leidde tot een flinke uitbreiding van de ontvangstruimte. Een audiomaquette in deze ontvangstruimte biedt alle bezoekers –met en zonder visuele beperking – een goede mogelijkheid om zich, voor het beklimmen van de trappen, een beeld van het Anne Frankhuis te vormen.