Met een frisse blik | November 2020

een afbeelding van een ronde blauwe cirkel met daarin een lampenbolletje met stralen er omheen. IN het bolletjes staat een oog

Een écht toegankelijk museum is nog niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Want kan iedereen wel ten volste genieten van al het moois dat het museum te bieden heeft? Of is er ruimte voor verbetering maar weet je niet hoe je moet beginnen?

Met deze inleiding zijn we deze zomer gestart met de campagne ‘Met een frisse blik’. Een campagne gericht op alle 1.100 musea en erfgoed in Nederland! Onderstaand vind je alle informatie uit de reeks die zij ontvingen in november. Blik hier terug op oktober!

Lezen zonder kijken, dat is een uitdaging!

Is het je gelukt om de braille brief die je van ons hebt gekregen te ontcijferen? Dat was vast en zeker even puzzelen! Bedenk je dan meteen maar eens hoe het zou zijn als dit voor jou dagelijkse kost was…

Voor mensen met een visuele beperking is het ontvangen van onleesbare informatie een dagelijks probleem. Want ondanks dat we een grote shift naar online hebben gemaakt, heeft geschreven tekst nog steeds een belangrijke rol in ons dagelijks leven.

Door geschreven informatie in jouw museum ook aan te bieden in grootletter of braille hoeven mensen niet om hulp te vragen. Je geeft hen zo de keuze om het zelf te kunnen lezen of dat iemand het aan hen voorleest. Dat is wel zo gastvrij! We lezen de braille brief graag nog even aan je voor.

Braille in het museum

Braille in het museum is nog lang niet vanzelfsprekend te noemen. Hoewel een hoop musea op kleine vlakken een korte beschrijving van kunst of locaties hebben toegevoegd, is er nog een hoop winst te behalen op dit vlak. Is jouw brochure bijvoorbeeld verkrijgbaar in braille? En wordt de promotie van een nieuwe tentoonstelling ook in braille uitgebracht? Vast niet. Maar juist dan gaat jouw museum nu echt het verschil maken!

Wist je dat…

  • Het braille is een ander alfabet maar geen nieuwe taal, want braille kun je niet spreken.
  • Het brailleschrift is gebaseerd op 6 puntjes.
  • Er zijn 63 combinaties mogelijk met het 6-punts-braille.
  • Basis: A tot en met J, K tot en met T zijn zoals A tot en met J, maar met puntje 3 erbij, U tot en met Z zijn ook zoals A tot en met J, maar met puntjes 3 en 6 erbij. De W vormt een uitzondering omdat die eerst niet bestond in braille (Louis Braille is namelijk een Fransman en in het Frans is de letter “W” niet gebruikelijk).
  • Sommige braille(lees)tekens verschillen van land per land.
  • 1 A4-blad = ongeveer 3 à 4 braillepagina’s.

In de nieuwsbrieven van de maand november ga je onder andere hier meer over ontdekken. Vergeet je dus niet aan te melden via het formulier onderaan deze pagina om al onze praktische tips & tricks te ontvangen waarmee je jouw museum toegankelijk kunt inrichten.

Alternatieve leesvormen

Ondersteunende informatie in het museum wordt veelal aangeboden in tekst. Denk maar eens aan zaalteksten op de muur bij een tentoonstelling, informatiebordjes bij het kunstwerk die meer vertellen over het werk en de maker. Maar ook een rondleiding op papier die een bezoeker langs de highlights van je museum of een nieuwe tentoonstelling brengen. Dit is allemaal informatie die in de basis lang niet voor iedereen even toegankelijk is. 

olifant voelbare tekening met braille van CBB
Olifant | Voelbare tekening van CBB

Door dit soort informatie ook in andere leesvormen aan te bieden kan iedere bezoeker zelf kiezen en op een voor die persoon meest geschikte manier de informatie tot zich nemen. Dit kan je uitgeven bij de informatiebalie als een brochure voor het hele museum bijvoorbeeld. Maar ook als je zalen met veel kunst hebt in het museum is dit handig. Zo kun je per zaal een kaart kunnen maken die mensen bij het betreden van die kunnen opzoeken.

In de nieuwsbrief vertellen we je graag meer over deze alternatieven!

Braille professionals

Een van onze partners in deze campagne is CBB in Ermelo. CBB heeft een van de grootste braille drukkerijen in Europa en produceert al meer dan 100 jaar braille. Al die tijd zetten zij zich steeds breder in voor inclusiviteit en toegankelijkheid. Waar de CBB in het verleden een bibliotheek was, is het nu uitgegroeid tot een veelzijdige en innovatieve organisatie die alle middelen beschikbaar heeft om leesbeperkingen te vervagen.

Hier is men gespecialiseerd in het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leesbeperking. Lectuur en informatie wordt omgezet naar passende leesvormen als braille, grootletter en audio maar denk bijvoorbeeld ook aan voelbare wenskaarten, een voelbaar memory spel, of een boekje met voelbare afbeeldingen.

Ben je benieuwd hoe andere musea dit hebben gedaan? In de komende nieuwsbrieven geven we je mooie voorbeelden van onder andere Museum Boijmans Van Beuningen, Beelden aan zee en Escher in het Paleis. Uiteraard zitten de nieuwsbrieven van november ook weer vol informatie en handige tips die je meteen gemakkelijk kunt doorvoeren.

Heb je voorgaande nieuwsbrieven gemist? Dan kun je die via de link in onze nieuwsbrieven alsnog teruglezen.

Aanmelden is gratis

Je kunt jouw museum nog steeds aanmelden voor ‘Met een frisse blik!’. Je ontvangt tot het einde van het jaar iedere twee weken een e-mail waarin we onder andere thema’s zoals online toegankelijkheid, de juiste taal spreken, fysieke toegankelijkheid en kwaliteit uitlichten. Alles om musea in Nederland zo toegankelijk mogelijk te maken!










    captcha

    > Terug naar de homepage.