Stichting Oren en Ogen tekort zet zich in om kunst en cultuur toegankelijker te maken. Vanuit de wens om dit zo breed mogelijk aan te pakken is het idee ontstaan om aan de slag te gaan met beelden in de openbare ruimte. Deze zijn altijd te bezoeken zonder dat daar entree voor wordt gevraagd en daarmee voor iedereen bereikbaar. Door hier nu een beeldbeschrijving aan toe te voegen, zorgen we dat ook mensen die de beelden niet (goed) kunnen zien, zich een beeld kunnen vormen zonder daarbij afhankelijk te zijn van iemand anders. Maar de beeldbeschrijving zorgt er ook voor dat mensen die wel kunnen zien, anders naar het werk gaan kijken.
Hoe worden de beschrijvingen gemaakt?
De beeldbeschrijvingen worden gemaakt door getrainde beschrijvers. Mensen met een grote voorliefde voor kunst en het vermogen om hier een beeldende beschrijving bij te maken. Ervaringsdeskundigen laten vervolgens hun licht schijnen op de beschrijving en beoordelen of zij zich er een beeld van kunnen vormen zonder dat ze het beeld zien. Ook de eigenaren of beheerders van de beelden beluisteren de beschrijving om te bepalen of er geen gekke tekst is gebruikt die niet klopt. Als alles akkoord is wordt de beschrijving omgezet in een audiobestand. Dit gebeurt met een synthetische stem om te zorgen dat de kwaliteit altijd gelijk is.
Waarom vertelt de beschrijving niets over de achtergrond van het beeld?
De beeldbeschrijving is bedoeld om informatie beschikbaar te stellen die je niet krijgt als je niet of niet goed kan zien. Alle informatie die je op die manier tot je kan nemen, bieden we aan in de beschrijving. Als er dus een bordje bij het beeld staat met de naam van de kunstenaar en de titel, dan wordt die beschreven. De beschrijving over de stijl van het kunstwerk of de geschiedenis van de kunstenaar is ook voor zienden mensen niet beschikbaar bij het beeld en bieden we dus niet aan. Vaak is er in de app wel aanvullende informatie te lezen over het beeld.
Wie werken er mee aan Beeld in Geluid?
Wist je dat…
De illustraties van Beeld in Geluid zijn gemaakt door Jikke Kuiper. www.jikkekuiper.com