Ook in 2020 organiseert het Amsterdam Museum rondleidingen speciaal voor bezoekers met een visuele beperking. De data zijn:
- Zondag 8 maart 14.00-15.30 uur: in vaste opstelling Wereld-Stad
- Zondag 14 juni 14.00-15.30 uur: in de tijdelijke tentoonstelling over bier.
- Zondag 13 september 14.00-15.30 uur: in vaste opstelling Wereld-Stad
- Zondag 13 december 14.00 – 15.30 uur: in de tijdelijke tentoonstelling met moderne kunstwerken over migratie in Amsterdam.
Algemene informatie
De rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers op zondag beginnen altijd om 14.00 uur en duren anderhalf uur. Aanmelden kan via de website van het Amsterdam Museum. Deelname aan een rondleiding is gratis, exclusief museumentree. Vrienden en familie zonder visuele beperking zijn natuurlijk ook van harte welkom. Begeleiders betalen geen entree.
De rondleidingen kunnen ook voor groepen geboekt worden, via boekingen@amsterdammuseum.nl.
Op de website van het Amsterdam Museum zijn alle data en informatie over de rondleidingen terug te vinden. www.amsterdammuseum.nl/activiteiten
Rondleidingen
Een museum bezoeken is voor mensen met die niet of minder goed zien niet altijd even makkelijk omdat een museum heel visueel is ingesteld. Er is van alles te zien. Maar een museum ervaren kan ook met andere zintuigen. Bij de rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers in het Amsterdam Museum wordt de geschiedenis van de stad of de inhoud van een tentoonstelling via ruiken, voelen en luisteren tot leven gebracht. Zo is er bijvoorbeeld een maquette van het ingewikkelde gebouw, kunnen bezoekers een molensteenkraag die werd gedragen in de 17e eeuw zelf dragen en voelen, worden geuren van VOC-kruiden geroken, is er muziek en geluid van vroeger te horen en kan er middels een tablet worden ingezoomd op onderdelen van schilderijen en objecten. Ook wordt de methode VTS (visual thinking strategy) gebruikt waarin iemand die ziet in een dialoog samen kijkt met iemand die niet ziet. Ook op andere manieren kan iemand die ziet een schilderij of object omschrijven. Bijvoorbeeld door het op iemand anders zijn of haar rug te tekenen. Om het museum te ervaren mogen deelnemers van deze rondleiding objecten aanraken die normaal niet aangeraakt mogen worden.
Over het museum
Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal over de stad Amsterdam: over toen, nu en straks. Naast twee vaste tentoonstellingen die gaan over de geschiedenis van de stad Amsterdam (Amsterdam DNA) en Amsterdam in relatie tot de rest van de wereld (Wereld-Stad, zijn er ook altijd één of meerdere tijdelijke tentoonstellingen te zien. Vanaf april opent in het Amsterdam Museum een omvangrijke tentoonstelling over bier. Alles over de lange en soms onwaarschijnlijke route die het biertje zoals we dat vandaag de dag kennen door de geschiedenis heen heeft afgelegd. Vanaf oktober presenteert het museum een tentoonstelling waarin 20 hedendaagse kunstenaars hun kijk op Amsterdam geven. Centraal in de tentoonstelling staat het thema migratie. Zowel in de vaste opstelling als in beide tijdelijke tentoonstellingen worden rondleidingen gegeven voor blinde of slechtziende bezoekers.